Mövzular

Afrika pinqvinləri insanların dilinə bənzər bir dilə sahibdirlər

Afrika pinqvinləri insanların dilinə bənzər bir dilə sahibdirlər

Bir araşdırmada Afrika pinqvinlərinin insan danışığına bənzər hecaları düzəltmək üçün naxışlardan və üsullardan istifadə etdikləri məlum oldu.

Fransa və İtaliyadan olan tədqiqatçılar qrupu, Afrika pinqvinlərindən gələn zəngləri (Spheniscus demersus) insanların istifadə etdiyi dil formalarına uyğundur.

Nəsli kəsilməkdə olan bu pinqvin növü, bəzilərinin "eşşək fırçalamaq" kimi xarakterizə etdiyi fərqli çağırışları ilə tanınır.

Jurnalda dərc olunan araşdırmadaBiologiya Məktubları, Alimlər bu pinqvinlərin vokal qeydlərini və onlardan nə öyrəndiklərini təsvir edirlər: ümumilikdə, İtalyan zooparklarında yaşayan 28 yetkin kişidən 590 səsləndirmə toplayaraq analiz etdilər.

Bu səsləndirmələrin təhlili pinqvinlərin çağırışlarının insan dillərinin necə işlədiyini izah etmək üçün hazırlanmış iki linqvistik qanuna uyğundur.

Mütəxəssislərin fikrincə, qisa bir şəkildə ünsiyyət quran insanlar və digər heyvanlar cütləşmə, nəsillərə ötürülən bir bacarıq kimi işlərdə müvəffəq olma ehtimalı daha yüksəkdir.

Davranış

Spheniscus demersus ümumiyyətlə Afrika sahillərində lələkdə saxlanılan parazitləri aradan qaldırmaq üçün hazırlanır. Bədənlərini fərqli hissələrindəki qalıqları təmizləmək üçün başlarını və dimdiklərini əymək üçün ayaqlarını istifadə edirlər.Təcavüzkar heyvanlar deyillər, lakin bəzi hallarda tez-tez qanadları açıq təqib etdikləri və gagalarını əsas müdafiə silahı etdikləri yerlərdə döyüşlər olur. Cəmiyyətdə çox səs-küylüdürlər, çünki əraziləri məhdudlaşdırmaq və qəsdkarların qarşısını almaq, yoldaşları cəlb etmək və nəhayət balalarına balalarına qulluq etmək mərhələlərində tanınmaq üçün xidmət edən üç növ səs və ya səs istifadə edirlər.

Afrika pinqvinlərinin çoxalması

Afrika pinqvinləri monoqamdır və qumlu torpaqlarda, qayaların altında və ya az bitki örtüyü olan ərazilərdə yuva qururlar.

Çoxalma həyata keçirmək üçün koloniyalara toplaşırlar və erkək cütləşmədən əvvəl, qadın onu qəbul etməsi üçün görüşmə mərasimləri, hərəkətləri və səsləndirmələrini həyata keçirir.

Afrika pinqvinləri hər il mart ayından may ayına qədər Cənubi Afrikada, noyabrdan dekabr ayına qədər Namibiyada baş verən eyni yuva sahəsinə qayıdırlar. Dişi qadınlar mütəmadi olaraq təxminən qırx gün müddətinə inkübe ediləcək iki yumurta qoyurlar. İnkubasiya zamanı kişi və qadın növbə ilə yumurtanı bəsləyir və qoruyur.

Yumurtadan çıxarkən, cücələr təxminən yüz qram ağırlığında olur və növbəti otuz gün ərzində baxılır və bəslənir. Valideynlər yemək axtararkən, tükləri iki-dörd aya qədər inkişaf etmədiyi üçün gənclər digər yeni doğulmuş körpələrlə birlikdə "uşaq bağçalarında" saxlanılır.

Orta ömür

Bu pinqvin növü, əsirlikdə biraz daha uzun olmaqla iyirmi yeddi illik vəhşi həyatda orta ömür sürür. Əsas ölüm faktorları yırtıcılıq, insan təsiri və təbiət hadisələri ilə əlaqədardır.

Təbii yırtıcı heyvanlar arasında dəniz aslanları, köpək balığı, qatil balinaları, monqozlar və tez-tez yumurta və ya cavanlıqla qidalanan dəniz quşları var.

İstinad: Livio Favaro et al. Pinqvinlərin səs ardıcıllığı dil qanunlarına uyğundurmu?, Biology Letters (2020). DOI: 10.1098 / rsbl.2019.0589

Video: TABUTLA DANS EDEN ADAMLAR MONTAJSIZ (Noyabr 2020).